Høring av ny tilbuds- og skolestruktur i VGS i Innlandet, Innlandet Fylkeskommune
Næringsforum i Fjellregionen (NiF) ser behovet for tilpasninger i skole- og tilbudsstrukturen grunnet de fallende elevtallene og strammere økonomiske rammebetingelsene i Innlandet Fylkeskommune. Vi vil likevel understreke hvor viktig det er å ivareta en høy kvalitet i opplæringstilbudet til tross for disse utfordringene. Det er i den sammenheng avgjørende at endringer i skoletilbudet tar hensyn til de demografiske utfordringene i Fjellregionen og det tette samarbeidet som er etablert mellom Nord-Østerdal og Røros som en integrert bo- og arbeidsregion.
Samordning med Røros Videregående Skole.
Nord-Østerdal og Røros fungerer som en integrert region når det gjelder arbeidsmarked og bosetting. Dette bør reflekteres i skolestrukturen ved at tilbud ved Nord-Østerdal Videregående Skole (NØVGS) sees i sammenheng med tilbudene ved Røros Videregående Skole. En koordinert tilnærming vil sikre et bredere og mer tilpasset utdanningstilbud som bedre møter regionens behov og styrker interregionalt samarbeid. NiF ønsker at det etableres et felles skoleutvalg for de videregående skolene på Tynset og Røros for å sikre god ressursutnyttelse, et komplementært studietilbud og en tilbudsstruktur som møter kompetansebehovet i næringsliv og forvaltning i regionen. I et slikt interregionalt skoleutvalg bør foruten skoleeier og kommunene i regionen også næringslivet være representert.
Prioritering av Teknologi- og IKT-fag og styrking av yrkesfaglig utdanning.
NiF foreslår en fornyelse av opplæringstilbudet innenfor Teknologi- og IKT-fag ved å fase ut og erstatte Dataelektronikk (VG2) med et nytt studieprogram innen Informasjonsteknologi og medieproduksjon (VG1 + 2) ved NØVGS. Dette forslaget har bred støtte fra IT-bedrifter, som mener at et slikt program bedre vil dekke deres kompetansebehov. Dataelektronikk anses som utdatert, mens Informasjonsteknologi vil inkludere relevante emner som IT-drift, utvikling/programmering, og mediaproduksjon. Aktuelle lærebedrifter i regionen er Visbook, Duett, Ren Røros, APX, FARTT, Norsk helsearkiv, Haus, FLOKK og OSID.
Fjellregionen utmerker seg innen solenergi, en bransje i sterk vekst. Solar Power Europe anbefaler etablering av opplæringsprogram og utdanning for solenergiteknologi. Brobygging mellom teoretisk og teknisk utdanning er nødvendig, spesielt for elektrikere og arbeidere med elektriske ferdigheter.
I tillegg foreslår derfor NiF å introdusere et nytt tilbud innen Solenergi, som skal gi spesialkompetanse på dette fagfeltet. Forslaget er å utvikle og opprette VG2 Solenergi, som fokuserer på prosjektering og montering av solcelleanlegg med nødvendig elektro-kompetanse. Dette er tenkt tilknyttet Elektro-linjen ved NØVGS. Aktuelle lærebedrifter er Solenergi Norge, EnergiPluss, Klive, ØSTA og El-tron.
En arbeidsgruppe under Næringsforum i Fjellregionen og et nettverk av IT- og teknologibedrifter har i nærmere to år utredet bransjens kompetansebehov. Arbeidsgruppen og NiF har hatt nær dialog med skoleledelse både ved NØVGS og Røros, og hatt en rekke møter/ intervjuer med ulike bedrifter i Fjellregionen. Arbeidsgruppens forslag har et samlet næringsliv innen IKT og teknologi bak seg. Rapport fra arbeidet er vedlagt (Vedlegg 1. Fornyelse av det videregående opplæringstilbudet innen IKT og teknologi).
Nettskole for videregående opplæring i Innlandet.
NiF stiller seg positiv at det etableres alternative opplæringsmodeller som kan bidra til å ivareta arbeidskraftbehov og kompetansebehov i en situasjon med elevtallsnedgang. Nettbaserte løsninger vil likevel kun være et supplement til det fysiske studietilbudet, og må ikke bidra til en ytterligere sentralisering av det videregående skoletilbudet i Innlandet.
Eksempelvis kan behov for Produksjonselektronikere, som blir berørt av en evt. nedleggelse av Dataelektronikk (VG2), ivaretas på en fleksibel måte av NØVGS. Bedriften kan ivareta opplæring innen faget i lære i en 1+3-modell, hvor nettbaserte tilbud kan være et supplerende opplæringstilbud innen Dataelektronikk (VG2) og Produksjonselektronikk (VG3).
Videreutvikling av Storsteigen VGS.
Storsteigen Videregående Skole er en vital institusjon for fjell-landbruket i Innlandet. Skolen har hatt en gledelig utvikling som et kompetansesenter for hele det norske fjell-landbruket fra Telemark til Trøndelag. Det er derfor helt avgjørende for bosetting og næringsutvikling i fjellbygdene at Storsteigen VGS styrkes og videreutvikles.
Bevaring av kreative og kulturelle fag.
Forslaget om å legge ned linjetilbudet i musikk, dans og drama ved NØVGS er ikke en formell del av høringen om skolestruktur i den videregående opplæringen i Innlandet, men NiF vil likevel uttrykke sterk motstand mot dette forslaget til tilpasning av tilbudsstrukturen i de videregående skolene. Disse studieprogrammene spiller og har spilt en viktig rolle for kulturlivet i Fjellregionen. Det har skapt grobunn for både breddekultur og profesjonelle utøvere. Flere av de større årlige kulturarrangementene i Fjellregionen, som eksempelvis utendørsoppsetningene «Elden» på Røros og «Opera de setra» i Tynset, bidrar med vesentlig verdiskaping både i reiseliv og næringsliv for øvrig, ved siden av å skape stolthet, identitet og tilhørighet. Suksessen til disse kulturarrangementene henger tett i sammen med linjetilbudet i musikk, dans og drama ved NØVGS, som rekrutteringsbase for kulturlivet i regionen samt mulighetene for å tiltrekke seg profesjonelle aktører til lokale oppsetninger. Vi oppfordrer derfor sterkt til en revurdering av beslutningen om å legge ned linjetilbudet i musikk, dans og drama ved Nord Østerdal VGS, og heller søke alternative løsninger for å bevare disse tilbudene.
|